Michael Rasmussen

Michael Rasmussen

Michael Rasmussen talte om cykelsportens skyggesider og et liv med løgn og bedrag

Af Andreas Dyhrberg Andreassen

Fotos af Ingra Skreba

Lecture.dk havde onsdag aften besøg af den forhenværende cykelrytter Michael Rasmussen i MesseC Fredericia. Michael Rasmussen fortryllede foredragsgængerne med en meget personlig og barsk historie om en verden fyldt med bedrag, løgn og snyd.

Gennem to timer præsenterede han sine synspunkter om 25 år i cykelsporten. Selvom alvoren i Michael Rasmussens stemme og mimik ikke var til at tage fejl af, var der plads til humor undervejs. som da han på skærmen viste en hollandske video, hvor man ser en skuespiller spille Michael Rasmussen på en træningstur. Bagved kører servicebilen, som stopper da ”kontrollen” ringer. Ud af bilen springer mænd med sombreros og guitarer, og skuespilleren siger, at han er i Mexico. Det fik salen til at bryde ud i grin.

Fortryder intet

Alle fik Michael Rasmussens benhårde seriøsitet at føle. Han fortalte om det hårde arbejde, de mange timer på cyklen og om at kæmpe sig tilbage fra afgrunden. Han var igennem første møde med nålen, strategierne bag og den gule feber, der ramte ham. Alt for at komme i den gule trøje – og det rykkede to timers foredrag heller ikke ved, da Michael Rasmussen konkluderede: ”Jeg fortryder intet. Det har været det hele værd”.

Hænderne fløj i vejret

Da Michael Rasmussen nåede til spørgerunden fløj hænderne i vejret. Der blev plads til mange dybe og gennemtænkte spørgsmål om alt fra livet i cykelsporten, konsekvenserne, men også spørgsmålet om, hvorfor han ikke fik lov til at fortsætte, når han ikke havde gjort noget forkert i forhold til ”gamet”, underforstået, at man skal tage doping for at vinde. Michael fortalte, at han naturligvis kunne havde handlet klogere, hvis han havde spillet ”gamet” og konkluderede, at det faktisk kunne lade sig gøre med et succesfuldt comeback efter karantæne – ”se på cykelnavne som Valverde, Contador, ja sågar Vinokurov vandt OL-guld i en alder af 38 år, efter at have udstået sin karantæne,” sagde Michael Rasmussen.

Michael Rasmussen

Til sidst kunne Michael konkludere, at det gav tæsk at tie, tæsk at tale, tæsk at indrømme og at være ærlig, men han fortryder det ikke. For salen viste det sig at være en interessant oplevelse at få en anden fortælling om cykelsporten end den normale succeshistorie. Kravene til topatleterne blev tydeliggjort at Michael, da han forklarede om alverdens detaljer, som han gik op i før, under og efter et løb. Sågar en personlig hovedpude rejste han rundt med. Intet skulle overlades til tilfældigheder, alle faktorer spillede ind.

Nåede målstregen, men aldrig over den

Michael Rasmussen viste sig som et ægte konkurrencemenneske, der nåede helt til målstregen, men aldrig over. Han var glad for, at hans eget cykelprojekt med Christina Watches aldrig nåede de store løb, for så var han ikke sikker på, at han havde holdt den ”formelt” lovlige sti ren. Stemningen var intens, mens gæsterne lyttede til hans redegørelse for den karriere, han havde elsket overalt på jorden.

Michael Rasmussen

Velfortjente klapsalver lød over salen, da Michael Rasmussen takkede af.

Næste foredrag fra Lecture.dk er skuespilleren Henning Jensen den 8. september i Fredericia Idrætscenter.